Posted on 03/09/2013 in References

Δημιούργησε χώρο και απελευθερώσου από τα περιττά

by admin

Το φθινόπωρο διαδέχεται το καλοκαίρι! Μία εποχή πέρασε και τα δέντρα είναι έτοιμα να ρίξουν τα φύλλα τους. Θα κάνουν χώρο πετώντας τα παλιά για να χωρέσουν τα νέα φύλλα, για να ενεργοποιηθούν και πάλι και θα δώσουν τους καρπούς τους χωρίς όρους.

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή και για μας να κάνουμε χώρο για το νέο. Να καθαρίσουμε από τα περιττά, ώστε να χωρέσουν αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Η παρακάτω πρακτική άσκηση είναι από το βιβλίο Ηρακλής – Ο Ήρωας Μέσα Μας, της Ιουλίας Πιτσούλη, εκδώσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ, η οποία μας βοηθάει να “συνειδητοποιήσουμε πόσο περιττά είναι μερικά πράγματα και πόσο σημαντικό είναι να “αναπνεύσει” λίγο ο ζωτικός μας χώρος”.

Πρακτική άσκηση: Απαλλάξου από τα Περιττά
Όσο πολύτιμο κι αν θεωρείς κάτι, αν δεν το χρησιμοποιείς είναι άχρηστο. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να απαλλάξεις το βασίλειό σου από την κόπρο του Αυγεία, δηλαδή να ξεφορτωθείς τα περιττά, τα αχρησιμοποίητα για καιρό και τα άχρηστα. Οι ακόλουθες οδηγίες θα σε βοηθήσουν να… αντέξεις τον αποχωρισμό.

1. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ελέγξεις κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου, κάθε ντουλάπα και κάθε συρτάρι, προσπαθώντας να εντοπίσεις σε τι ποσοστό είναι γεμάτα από άχρηστα ή αχρησιμοποίητα πράγματα, ή από αντικείμενα που περιμένουν εδώ και καιρό να τα τακτοποιήσεις. Αυτό θα πρέπει να σε εμπνεύσει για να αρχίσεις να συνειδητοποιείς πόσο περιττά είναι μερικά πράγματα και πόσο σημαντικό είναι να “αναπνεύσει” λίγο ο ζωτικός σου χώρος.
2. Πάρε τρία κουτιά και ονόμασε το ένα “Σκουπίδια”, το άλλο “Δώρα” και το τρίτο “Επιστροφές”. Γέμισε το κουτί με τα Σκουπίδια με τα παλιά, άχρηστα και χαλασμένο αντικείμενα ή ρούχα. Στο κουτί Δώρα βάλε όσα μπορούσες να χαρίσεις στους φίλους σου ή συγγενείς που νομίζεις ότι θα τα εκτιμούσαν. Θυμήσου επίσης ότι υπάρχουν πολλά φιλανθρωπικά σωματεία που θα δέχονταν ευχαρίστως τα σε καλή κατάσταση ρούχα ή αντικείμενα που θα προσφέρεις. Στο κουτί Επιστροφές συγκέντρωσε τα αντικείμενα που έχεις δανειστεί από άλλους και που είναι καιρός να τα επιστρέψεις. 
3. Μη διστάσεις να ξεφορτωθείς ακόμη και κάποια βιβλία που παραμένουν χρόνια αδιάβαστα στη βιβλιοθήκη σου και που τα ξεσκονίζεις ξανά και ξανά χωρίς να λες να τα ανοίξεις. Η κάποια που δεν αγάπησες ποτέ πραγματικά και που δεν θα ξαναδιαβάσεις. Προσέφερέ τα ως δώρα σε κάποια βιβλιοθήκη, χάρησέ τα κάπου ή πούλησέ τα. Μην έχεις προκαταλήψεις ως προς αυτό θεωρώντας πως τα βιβλία δεν πρέπει να τα ξεφορτώνεσαι. Κοίταξε την πραγματικότητα και κράτησε μόνο τα βιβλία που πραγματικά αγαπάς. Σε ένα συμβολικό επίπεδο, είναι σαν να ξεφορτώνεσαι ιδέες και πεποιθήσεις που δεν σε αφορούν πια. 
4. Όπως και να το κάνουμε, μερικά πράγματα μάς είναι ξένα έστω κι αν τα αποκτήσαμε κληρονομικώ δικαιώματι. Χάρισέ τα σε κάποιον άλλο συγγενή στον οποίο νομίζεις ότι θα ταιριάζουν καλύτερα, έτσι ώστε αυτά να βρουν το αληθινό τους σπίτι κι εσύ την ελευθερία σου. 
5. Στάσου απέναντι από την ανοιχτή ντουλάπα σου και πάρε γενναίες αποφάσεις για εκείνα τα ρούχα που σήμερα δεν σου κάνουν. Ψήλωσες, πάχυνες, αδυνάτισες, άλλαξες. Πολύ καλά έκανες. Δέξου το. Αυτά τα ρούχα, τα οποία σου θυμίζουν έναν άλλο εαυτό, δεν είναι δικά σου πια! Πόσο καιρό θα τα κρατάς ακόμα; Πόσο θα αρνείσαι τον τωρινό σου εαυτό; Αυτόν που αδικεί τα δικαιώματά του ζητώντας σου ρούχα τα οποία να σου ταιριάζουν τώρα! Το σώμα σου ζει στο τώρα. Ο νους σου μόνο ζει στο χθες. Μην επιμένεις πια να τα κρατάς, έχουν πάνω τους κάτι “μαραμένο” ή με κάποιον τρόπο πολυκαιρισμένο. 
6. Πέταξε τα ραγισμένα σερβίτσια, τα μισοσπασμένα διακοσμητικά, τα φθαρμένα αντικείμενα. Ξεφορτώσου εκείνα τα αποξηραμένα λουλούδια που δεν επιδέχονται πια κανένα καθάρισμα, αφού έχουν γίνει σαν μούμιες!
7. Υιοθέτησε τον χρυσό κανόνα που συστήνει πώς για κάθε καινούριο που μπαίνει μέσα στο σπίτι ή στην ντουλάπα μας πρέπει να απομακρίνουμε ένα πολυκαιρισμένο ή φθαρμένο.
8. Πάνω απ´όλα, απόλαυσε τη διαδικασία και νιώσει ανακούφιση. Ξεφορτώνεσαι βάρη και άχρηστα, ολοκληρώνεσαι!

Περισσότερα για το βιβλίο

Τίτλος βιβλίου: ΗΡΑΚΛΗΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ
Συγγραφέας: ΠΙΤΣΟΥΛΗ ΙΟΥΛΙΑ
Εκδοτικός Οίκος: ΔΙΟΠΤΡΑ
ISBN: 978-960-364-907-6

Μοιράσου αυτό το άρθρο με τους φίλους σου, για να τους βοηθήσεις και εκείνους να βάλουν χρώμα στην επικοινωνία τους.


Αφήστε μια απάντηση