Posted on 16/03/2016 in People & Ideas

Μαρία Λεβέντη: Σφαιρική Αντιληπτικότητα (βίντεο)

by admin

Από μικρός μου άρεσε να διαβάζω “ψαγμένα” βιβλία ή να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια σχετικά με την αυτογνωσία. Υπήρχε από το σπίτι το ερέθισμα ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Έτσι, πριν από 5 χρόνια βρέθηκα σε ένα εισαγωγικό σεμινάριο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας. Όταν ολοκληρώθηκε αποφάσισα να ξεκινήσω στην Ακαδημία γιατί έβλεπα ήδη το κάτι διαφορετικό σε αυτή την προσέγγιση. Σήμερα, αναγνωρίζω ότι αυτή η μέθοδος αυτοβελτίωσης και διεύθυνσης της αντίληψης πραγματικά με βοήθησε να βρω νέους τρόπους δράσης ώστε να βάλω σε τάξη ορισμένα πράγματα στη ζωή μου και να τα διεκπεραιώνω καλύτερα και ευκολότερα. Κατάφερα δηλαδή να βελτιώσω και να εξελίξω τις σχέσεις μου με τους άλλους, την αποτελεσματικότητά μου σε ό,τι ήδη έκανα, αντιλαμβανόμενος τον εαυτό μου από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Και όλο αυτό μέσω συγκεκριμένων βημάτων, συγκεκριμένου τρόπου και μέσω μιας συστηματικής προγραμματισμένης προσέγγισης.

Η Δρ. Μαρία Λεβέντη είναι Ελληνίδα ψυχίατρος, η οποία μαζί με το σύζυγό της Δρ. Ιωάννη Καρλαούζο, εμπνεύστηκαν την ιδέα της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας. Στην ομιλία της στο TEDx Alexandroupolis, η Δρ. Λεβέντη εξήγησε ότι το πρώτο κλειδί της μεθόδου είναι οι 8 διαστάσεις διεύρυνσης της αντίληψης. Αν αναλύσουμε οποιοδήποτε θέμα μάς απασχολεί από 8 συγκεκριμένες όψεις, για τον νου μας, το έχουμε εξετάσει από άπειρες πλευρές – είναι σαν να το έχουμε εξαντλήσει, να έχουμε αγγίξει τις άπειρες προεκτάσεις του! Γιατί; Γιατί το νούμερο οχτώ είναι η κάθετη απεικόνιση του απείρου και ασυνείδητα ο εγκέφαλός μας λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Μπορεί όλοι μας να πιστεύουμε ότι σκεφτόμαστε λογικά, αλλά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλό μας δεν ακολουθούν πάντα και μόνο τους κανόνες της λογικής.

Στο παράδειγμά της, ανέλυσε μέσα από 8 διαστάσεις την ερώτηση που όπως είπε, έχει απασχολήσει τους περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο: «Γιατί επιλέγω πάντα λάθος συντρόφους στη ζωή μου, ενώ δεν το θέλω;».

  1. «Αυτό που εκπέμπω βάσει της εξωτερικότητάς μου, είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στο άλλο φύλο; Είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω για να έλξω τον άνθρωπο που επιθυμώ;» (η 1η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά αυτό που φαίνεται, την εικόνα μας).
  2. «Τι φοβάμαι ότι θα συμβεί αν μπω σε μία σχέση ή αν βγω από μία σχέση;» (η 2η διάσταση αντίληψης εαυτού αφορά τους φόβους μας)
  3. «Έχω μάθει να διαχειρίζομαι σωστά το ναι και το όχι;» (η 3η διάσταση αφορά το πώς χειριζόμαστε τις καταστάσεις)
  4. «Πώς εγώ προστατεύω τον εαυτό μου μέσα ή έξω από αυτή τη σχέση;» (η 4η διάσταση έχει να κάνει με το πώς προστατεύω τα όρια και τις ανάγκες μου).
  5. «Αλήθεια, με εξελίσσει αυτή η σχέση; Με πάει κάπου;» (η 5η διάσταση ονομάζεται εξελικτική)
  6. «Τι κερδίζω από αυτή τη σχέση; Κερδίζω κάτι ή χάνω;» (η 6η διάσταση αφορά τις πράξεις μας ή την απραξία μας, την ικανότητά μας να φέρνουμε αποτέλεσμα…)
  7. «Ποια είναι τα συναισθήματά μου; Τι νιώθω εγώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο; Κι όταν ανακαλύψω αυτό που νιώθω, μπορώ να το διαχειριστώ τελικά;» (η 7 διάσταση έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας)
  8. «Πόσο με νοιάζει τι λένε οι άλλοι σε αυτή τη σχέση; Με Νοιάζει; Κι αν με νοιάζει, γιατί;» (η 8η διάσταση αφορά τη σχέση μας με τους άλλους, την επικοινωνία μας κ.λπ.)

Αυτό είναι, κατά την Δρ. Λεβέντη, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε για να καταλάβουμε για ποιους λόγους πιστεύουμε ότι επιλέγουμε πάντα λάθος συντρόφους. Μέσα από αυτόν το διάλογο με τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να αναλύσουμε σφαιρικά ό,τι συμβαίνει στις σχέσεις μας (και στη ζωή μας γενικότερα) και να πάρουμε μια καλή ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει αυτό. Στη συνέχεια της ομιλίας της εξήγησε και τους υπόλοιπους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος μέσα από τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας να πάρει πληροφορίες χρήσιμες για τον εαυτό του και πολύτιμες για την ύπαρξή του.

Απολαύστε τη Μαρία Λεβέντη στο TEDx Alexandroupolis 2016

#MariaLeventi #tedtalks


Αφήστε μια απάντηση