Ενέργεια στο σώμα (Pt 1)

by admin

Πρώτη ανάρτηση στο thehealthlab.gr

Πόση ενέργεια έχεις μέσα στη μέρα σου; Έχεις αρκετή για να κάνεις όλα αυτά που χρειάζεται, αυτά που θα ήθελες, αυτά που αναζητάς, αυτά που έχεις προγραμματίσει να κάνεις και να ανταποκρίνεσαι σε αυτά που σου τυχαίνουν;

Το 2015 έκανα μια πεζοπορία στα Ιμαλάια για 14 ημέρες, μέχρι τη βάση του Έβερεστ. Συνάντησα και γνώρισα πολύ κόσμο από όλα τα μέρη της γης. Δεν θα ξεχάσω όμως μια παρέα Γάλλων, μια οικογένεια, με την οποία περπατούσαμε «παράλληλα». Ήταν 3 γενιές μαζί, ο πιο μικρός ήταν 10 χρονών, μετά η λίγο μεγαλύτερη του αδερφή του, οι γονείς τους, οι θείοι τους και ο παππούς με τη γιαγιά! Ο παππούς γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια στο Dingboche, ένα χωριό μόλις 8 ώρες μακριά από τη βάση του Έβερεστ, που για να το προσεγγίσει κανείς ο μόνος τρόπος είναι περπατώντας 8 ημέρες (για τους γρήγορους, έμπειρους και αυτούς που έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση) μιας και βρίσκεται σε υψόμετρο 5,000 μέτρων και δεν ενδείκνυται εναέρια πρόσβαση σε τέτοιο υψόμετρο. Και το γιόρτασαν όλοι μαζί οικογενειακώς εκεί, με τούρτα, κεράκια και όλα τα σχετικά.

Ο πατέρας μου είχε γίνει 70 χρονών μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα και δεν μπόρεσα να σταματήσω τις σχετικές συγκρίσεις στο μυαλό μου. Ευτυχώς, σκέφτηκα, που έχει ξεκινήσει να περπατάει λίγο, ύστερα από τις συστάσεις του γιατρού του!

Γιατί όμως να φτάνουμε στο σημείο να ξεκινάμε να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας ύστερα από συστάσεις ενός γιατρού και σε μια ηλικία που πιθανόν, πλέον, να μην έχουμε την ενέργεια για να κάνουμε όλα αυτά που μια ζωή λέγαμε ότι θέλουμε να κάνουμε; Αν δεν φτιάξουμε σήμερα την ενέργεια και τη δύναμη που χρειάζεται ο οργανισμός μας, δεν θα μπορέσει να μας υποστηρίξει αύριο. Θα μπορέσει;

Συνήθως ξεκινάω τις συνεδρίες life coaching με τον Τροχό της Ζωής, χωρίζοντας τον κύκλο της ζωής μας σε 8 τομείς. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν 8 τομείς στη ζωή όπου ανάλογα με το πώς ενεργούμε στον καθένα ξεχωριστά, λαμβάνουμε ικανοποίηση, χαρά και ευτυχία στη ζωή μας συνολικά. Το σώμα μας, η εμφάνισή μας, η ενέργειά μας, η υγεία και ευεξία μας είναι ένας από αυτούς τους τομείς.

Το σώμα μας είναι το σπίτι μας, αυτό που κουβαλάμε όπου και να πάμε και είναι και αυτό που μας πηγαίνει εκεί που θέλουμε να πάμε. Όσο το φροντίζουμε τόσο θα φροντίζει για εμάς, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε πιο αποτελεσματικά και ακόμα περισσότερα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε 70 χρονών και να πάμε στο Έβερεστ να γιορτάσουμε, αλλά, αν σκεφτείς πόσα πράγματα θέλεις να κάνεις ή έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα σου, σίγουρα χρειάζεσαι ενέργεια στο σώμα σου για να τα υποστηρίξεις. Αν βρίσκεις τον εαυτό σου στο τέλος της ημέρας στον καναπέ εξαντλημένο περιμένοντας το σαββατοκύριακο, σου προτείνω να κάνεις ένα μικρό και πολύ εύκολο πρόγραμμα για τις επόμενες 7 ημέρες. Αν θέλεις να δεις πραγματικά αποτελέσματα, κάνε το πρόγραμμα για 3 εβδομάδες. Αν το βάλεις στην καθημερινότητά σου και δεσμευτείς στον εαυτό σου ότι θα κάνεις ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό καθημερινή σου συνήθεια, τότε σου υπόσχομαι ότι ύστερα από τις 3 αυτές εβδομάδες, οι αντοχές σου θα είναι πολύ διαφορετικές. Και οι αλλαγές που θα δεις στις αντοχές σου δεν θα αφορούν μόνο το σώμα: η συναισθηματική σου κατάσταση θα είναι πιο ισορροπημένη, οι σχέσεις σου θα μεταμορφωθούν και θα αντιληφθείς πόσο πιο αποτελεσματικός θα είσαι σε αυτά που ήδη κάνεις.

1ο βήμα – Αναπνοές

Η αξία της συνειδητής αναπνοής

Όσοι θυμούνται το Karate Kid και τον κ. Μιγιάγκι να λέει το κλασικό «Breathe in, breathe out» πιθανόν να καταλαβαίνουν. Είναι το βασικό συστατικό της ζωής. «Χωρίς αναπνοή δεν υπάρχει ζωή». Αυτή είναι μια διαδικασία που για τους περισσότερους από εμάς είναι απλά αυτόματη. Δεν είναι καν συνειδητή. Είναι μια συνήθεια του οργανισμού για να παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται, ώστε όλο μας το σύστημα να δουλεύει. Αυτή, όμως, η αυτόματη αναπνοή δίνει τόση ενέργεια στον οργανισμό μας όση χρειάζεται για τα βασικά. Αν βάλουμε συνειδητή ενέργεια στην αναπνοή μας, θα μας δώσει πίσω πολύ περισσότερα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η διαφραγματική αναπνοή καθαρίζει τον οργανισμό από τα νεκρά κύτταρα και κάνει χώρο για νέα, υγιή κύτταρα να αναπτυχθούν και αν παίρνουμε τέτοιες αναπνοές συνειδητά, δίνουμε έξτρα ενέργεια στον οργανισμό μας.

Για να κάνεις σωστές αναπνοές χρειάζεται να παίρνεις πολύ αέρα, να τον κρατάς μέσα σου και να τον βγάζεις όλο. Μια τέτοια αναπνοή γίνεται αν κάνεις το 4-16-8-4 μοντέλο. Παίρνεις μια βαθιά αναπνοή σε 4 χρόνους από τη μύτη, ας πούμε σε 4 δευτερόλεπτα, την κρατάς μέσα σου για 16 χρόνους και εκπνέεις σε 8 χρόνους από το στόμα, ή 8 δευτερόλεπτα. Μένεις σε άπνοια για 4 χρόνους και ξεκινάς πάλι. Αν κατά τη διάρκεια της αναπνοής έχεις και το σώμα σου χαλαρό (τους ώμους κάτω και το κεφάλι σε ευθεία θέση), τότε θα απολαύσεις τη διαδικασία και ύστερα από λίγο θα το αναζητάς.

Αυτή η διαδικασία δεν καθαρίζει μόνο τον οργανισμό από μέσα, αλλά μας δίνει και τη χαλάρωση και δύναμη που όλοι μας χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Για την άσκησή μας των 3 εβδομάδων, σου προτείνω να κάνεις  10 αναπνοές, 3 φορές την ημέρα. Ιδανικά 10 αναπνοές το πρωί πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, άλλες 10 το μεσημέρι και 10 το βράδυ, πριν ξαπλώσεις. Πολλές φορές έχω κάνει αναπνοές στο αυτοκίνητο ενώ οδηγώ προς το γραφείο. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, μπορεί να γίνει παντού και τα οφέλη της είναι εντυπωσιακά για την ποιότητα της ζωής μας.

Βήμα 2ο – Κίνηση

Βήμα 3ο – Άσκηση

Βήμα 4ο – Διατροφή

Βήμα 5ο – Νοητική εστίαση

Μοιράσου αυτό το άρθρο με όσους φίλους σου πιστεύεις ότι θα τους βοηθήσει.


Αφήστε μια απάντηση