Posted on 12/07/2017 in Υγειά & Ευεξία

Μου συμβαίνει κάθε φορά σε ταβέρνα

by admin

Πολλοί με ρωτάνε πώς μπορώ να πηγαίνω σε ταβέρνες και σε εστιατόρια και να μην λαχταράω να φάω κρέας ή επιδόρπιο ή από αυτό ή εκείνο ή το άλλο. Σχεδόν πάντα κάποιος θα βρεθεί να φτιάξει μια “λαχταριστή” μπουκιά για να με δελεάσει. Υπάρχει όμως κάτι που δεν γνωρίζει… Και αυτό είναι το ότι έχω προγραμματίσει το μυαλό μου να “λαχταράει” φαγητό πολύ διαφορετικού τύπου από αυτά που λαχταρούν οι περισσότεροι. Αυτό άλλωστε με βοήθησε να γίνω 10 κιλά ελαφρύτερος μέσα σε 3 μήνες, χωρίς να ήταν ο στόχος μου να αδυνατίσω.

Μου συμβαίνει κάθε φορά στην ταβέρνα

Η υγεία και ευεξία στο σώμα, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικός παράγοντας στη ζωή όχι μόνο για μένα, ή τη δική μου ζωή, αλλά αυτή της οικογένειάς μου όλη και όλων όσων λέω ότι αγαπάω ή νοιάζομαι. Ποτέ δεν είχα συνδυάσει το φαγητό με την υγεία, μέχρι που μια μέρα, όσο βρισκόμουν στο Νεπάλ για trek στα Ιμαλάια μέχρι τη βάση του Έβερεστ, μια οικογένεια Γάλλων με την οποία πορευόμασταν παράλληλα για 10 ημέρες, έκανε ένα πάρτι έκπληξη στον “παππού” της, για να γιορτάσουν τα 70 του χρόνια. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο πατέρας μου είχε και αυτός γίνει 70 ετών και η σύγκριση στο μυαλό μου ήταν αναπόφευκτη. Αυτός ο κύριος έκανε υπό δύσκολες συνθήκες trek για 10 ημέρες, από 8 με 10 ώρες την ημέρα και ήταν 70 ετών! Αντίστοιχα μπορώ να φανταστώ τη γκριμάτσα στο πρόσωπο του πατέρα μου αν του έλεγα να κάνουμε μια βόλτα το τετράγωνο μετά το φαγητό για να χωνέψουμε! Τότε πήρα μια απόφαση ζωής και αυτή ήταν να μπορώ και εγώ στα 70 μου να κάνω trek στα Ιμαλάια και μπήκα στη διαδικασία να ψάξω τι χρειάζεται να έχω, τι χρειάζεται να κάνω (ή και να είμαι) για να το πετύχω.

Το πρώτο πράγμα που ανακάλυψα είναι ότι ό,τι τρώμε μπαίνει μέσα μας! Μεγάλη ανακάλυψη θα μου πεις. Και όμως! Η τροφή μπαίνει μέσα μας, όπως η βενζίνη στο αυτοκίνητο! Η τροφή είναι η ενέργειά μας (ή μέρος αυτής όπως ανακάλυψα αργότερα), όπως είναι η βενζίνη για το αυτοκίνητο. Αν βάλουμε καλή βενζίνη, τότε σίγουρα βοηθάμε τον εαυτό μας να μπορεί (να είναι σε θέση) να πάει παρακάτω. Αυτός ο 70-χρονος Γάλλος, λοιπόν, σίγουρα θα έτρωγε κάτι που θα του έδινε ενέργεια! Τέτοια υπάρχουν πολλά. Χάπια, βιταμίνες, πρωτεΐνες σκέφτηκα. Αυτά, όμως τα είχα συνδυάσει με body-building και ο Γάλλος ήταν φυσιολογικότατος θα έλεγα, μη σου πω αδύνατος. Πιθανόν να είναι κάτι άλλο, λοιπόν! Μετά σκέφτηκα πάλι το αυτοκίνητο. Αν βάλουμε χάλια βενζίνη, πιθανόν να μείνει, να χαλάσει ο κινητήρας και γενικά να μην αποδίδει αυτά που μπορεί και οφείλει να αποδώσει. Μήπως συμβαίνει το ίδιο και στο σώμα μας;

Το αστείο είναι ότι όσο βρισκόμουν στα βουνά του Νεπάλ, γινόταν κάτι σαν συνάθροιση σε ένα σημείο ενός χωριού μια μέρα, και μαζευτήκαμε να δούμε τι συμβαίνει. Εκεί λοιπόν ήταν και ο οδοντίατρος της περιοχής, νέος στο επάγγελμα και ο πρώτος στα Ιμαλάια (ή τουλάχιστον στην περιοχή). Και αυτό το 2015! Όταν τον ρώτησα τι έκαναν οι άνθρωποι πριν από αυτόν, φανταζόμουν ανθρώπους να πονάνε, να βγάζουν τα δόντια τους μόνοι τους κτλ. Η απάντησή του όμως με εξέπληξε ακόμα περισσότερο! Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν οδοντίατρο πιο πριν, απλά γιατί τρέφονταν με τροφές της φύσης και όχι με τις Κοκακόλες (ναι είπε “Coca Colas”) που έφεραν οι τουρίστες. Όσο ανεβαίνει ο τουρισμός, τόσο οι άνθρωποι στο Νεπάλ δεν τρώνε φυσικές τροφές και τόσο χαλάνε τα δόντια τους και γίνονται χοντροί. Αυτά μου είπε ο οδοντίατρος, στα Αγγλικά!

Τότε συνέδεσα στο μυαλό μου τη σημασία της διατροφής, ή καλύτερα τη σημασία της σωστής διατροφής στη ζωή μου, τα οφέλη της και τα προβλήματα που δημιουργούνται αν δεν τρέφομαι σωστά. Ναι, ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλό να τρεφόμαστε σωστά ή το να μην καπνίζουμε κτλ. Πώς όμως το αλλάζουμε αυτό; Ευτυχώς έκανα το πρώτο βήμα με το να αντιληφθώ το γιατί πρέπει να τρέφομαι σωστά. Το δεύτερο βήμα ήταν ότι έμαθα και εφάρμοσα τεχνικές για να το πώς να αλλάζω τον προγραμματισμό του μυαλού μου. Με αυτή τη δύναμη (το συνδυασμό και των δύο) το να αδυνατίσω 10 κιλά ήταν πλέον εύκολο βήμα. Το πιο σημαντικό όφελος για μένα είναι το ότι η ενέργειά μου σήμερα είναι η μεγαλύτερη που είχα τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα κοιμάμαι λιγότερες ώρες, αθλούμαι περισσότερο και κάνω περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα μου. Όλα αυτά γιατί αντιλήφθηκα την αξία της σωστής διατροφής και γιατί αποφάσισα να ζήσω τη ζωή που ονειρεύομαι.

Υ.Γ. Σε ευχαριστώ Μαρία Τουμπή για την καθοδήγησή σου στη διατροφή μου. Έκανες το δρόμο μου πολύ πιο εύκολο. (Η Μαρία Τουμπή είναι η διατροφολόγος μου, http://thehealthlab.gr και συνεργάτης μου σε αυτό που ονομάζουμε dietcoaching – κλικ για το banner).

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου


Αφήστε μια απάντηση