Η δύναμη των ερωτήσεων
Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας υπερ-υπολογιστής: λαμβάνει κάποιες πληροφορίες, τις αναλύει, και εκτελεί το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Λαμβάνει πληροφορίες…
Μέσω των αισθητήριων οργάνων μας (των αισθήσεών μας) το σώμα μας λαμβάνει πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές είναι χιλιάδες (ή εκατοντάδες χιλιάδες καλύτερα) κάθε στιγμή και στόχος τους είναι να πάνε στον εγκέφαλο για να γίνει η επεξεργασία. Για παράδειγμα τώρα διαβάζετε κάτι στον υπολογιστή σας. Διαβάζετε ένα-ένα τα μαύρα γράμματα, σε άσπρο φόντο, που βρίσκονται σε κάποιο blog, που έχει γράψει κάποιος, υπάρχει και μια φωτογραφία, ακούτε τους γύρω θορύβους στο σπίτι ή στη δουλειά ή στο καφέ την ίδια στιγμή, ενώ έχετε ένα τσιγάρο στο στόμα το οποίο σας δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης που αναζητάτε… Μην σας πω ότι έχετε ήδη ενοχληθεί επειδή δεν είσαστε στον υπολογιστή σας, αλλά διαβάζετε αυτές τις γραμμές στο κινητό σας και δεν έχετε τσιγάρο στο στόμα αλλά το στυλό σας! Οι πληροφορίες είναι αμέτρητες που λαμβάνουμε την κάθε στιγμή, επομένως φανταστείτε τι δουλειά γίνεται μέσα μας!
Αναλύει…
Με κάποιον τρόπο οι πληροφορίες αυτές της κάθε στιγμής, έφτασαν στον εγκέφαλό μας και είναι έτοιμες για επεξεργασία. Πώς μπορεί όμως ο εγκέφαλος να τις επεξεργαστεί όλες; Είναι όλες τους σημαντικές; Πόσο σημαντική είναι η πληροφορία της αίσθησης του στυλό στο στόμα σας καθώς διαβάζετε, αυτή τη στιγμή ή ο γύρω θόρυβος που υπάρχει; Και αυτές (οι πληροφορίες) που αναφέρω είναι ελάχιστες από αυτές που λαμβάνουμε, αν αναλογιστούμε το κρύο-ζέστη, συναισθηματικές καταστάσεις της στιγμής κτλ. Οι πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο είναι τόσες πολλές που τον “αναγκάζουν” να τις αξιολογήσει για να δει ποιες είναι σημαντικές να 1) γενικεύσει, 2) να μεγεθύνει ή να 3) διαγράψει. Και πώς τις αξιολογεί; Με τη μορφή ερωτήσεων! Κάνει δηλαδή ερωτήσεις τις οποίες και δύναται να απαντήσει με τον πιο απλό τρόπο και με βάση τα μέσα που ήδη γνωρίζει. Πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να κάνει είναι της μορφής “με ωφελεί αυτό που διαβάζω τώρα;” ή “πώς με ωφελεί αυτό που διαβάζω τώρα;” ή…
Εκτελεί την πληροφορία…
Ανάλογα με την ερώτηση, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει και διαφορετική απάντηση. Για παράδειγμα, αν η ερώτηση είναι “με ωφελεί αυτό που διαβάζω τώρα;”, απαντήσεις μπορεί να είναι της μορφής “ναι”, “όχι”, “κάτι μου λέει”, “μπαααα” κτλ. Αν όμως η ερώτηση είναι της μορφής “πώς με ωφελεί αυτό που διαβάζω τώρα” η απάντηση ξεπερνά το ναι ή όχι, δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική σκέψη και αίσθηση! Αυτός μάλιστα είναι και ένας τρόπος εξάσκησης του μυαλού, του εγκεφάλου. Τροφοδοτώντας τον με ερωτήσεις που θα τον αναγκάσουν να βρει λύση. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο να “σκεφτεί” κάποιος, με την εξάσκηση όμως οι ερωτήσεις έρχονται από μόνες τους με διαφορετική χροιά και θα εκπλαγείτε με τον τρόπο που θα αντιδράτε σε καταστάσεις ή την ταχύτητα που θα λύνετε κάποια πρόκληση που θα βρεθεί μπροστά σας.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι απλό. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ότι σας κατηγορεί ο διευθυντής σας για κάτι, οδηγήστε συνειδητά το μυαλό σας να σκεφτεί “τι θα μπορούσα να κάνω για να μην με κατηγορήσει πάλι ο διευθυντής για αυτό το θέμα;”, αντί να σκεφτείτε “τι θέλει πάλι αυτός;”. Αν σας συμβεί, στείλτε μου τις εντυπώσεις σας, με ενδιαφέρει!