Πώς να κυνηγήσεις τα όνειρά σου έξυπνα!
Ονειρεύεσαι να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Πώς όμως βρίσκει κανείς τη δύναμη να σηκώνεται κάθε φορά αφού πέσει; Να προσπερνά τα εμπόδια που βγαίνουν μπροστά; Όλοι οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα ομορφιάς ή αθλητές το έχουν ζήσει και το ζουν καθημερινά. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι δεν είναι όλες οι στιγμές αισιόδοξες σε ένα ταξίδι μεγάλο. Αλλά όταν πέφτουνε, αρκεί μια μικρή σπίθα για να ξανανάψει η φωτιά. Αυτή η θετική ενέργεια που τροφοδοτεί το όνειρο του καθενός.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που χρειάζεσαι είναι να μη χάνεις τη θετική σου ενέργεια.
Το δεύτερο; Πρακτικοί τρόποι για να μένεις «on track», να μη χάνεις το στόχο σου. Ο Tony Robbins, ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο life coach είπε ότι ο «θετικός άνθρωπος είναι αυτός που διαθέτει και την αισιοδοξία και την πρακτική σκέψη».
Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να θέσουμε το στόχο μας! Όσο και να ακούγεται περίεργο, αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Το να πεις απλά «θέλω να γίνω όμορφος» ή «να αδυνατίσω» δεν είναι στόχος, αλλά επιθυμία*. Για να γίνει η επιθυμία στόχος, χρειάζονται 2 πράγματα: στρατηγική και δράση! Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που θα δώσει αποτέλεσμα.
(*Η έννοια του “αδυνατίζω” είναι σχετική, καθένας μας ορίζει και την μετράει με διαφορετικό τρόπο. Για κάποιον, αδυνατίζω μπορεί να σημαίνει να χάσει 10 κιλά, ενώ το “κανονικό” του βάρος είναι 20 κιλά πιο κάτω, ενώ για κάποιον άλλο να φτιάξει το σώμα… αγαλμάτων.)
Η στρατηγική είναι απλή, αλλά φυσικά απαιτεί δουλειά, όπως οτιδήποτε κι αν θελήσουμε να πετύχουμε στη ζωή μας! Κάθε μας στόχος, όταν τον μεταφέρουμε στο χαρτί, πρέπει να είναι S.M.A.R.T., έξυπνος, δηλαδή:
Αν έχεις ξεκάθαρους και καταγεγραμμένους στόχους, κατορθώνεις πολύ περισσότερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από αυτούς που δεν έχουν στόχους. – Bryan Tracy
Specific – Συγκεκριμένος:
Γραμμένος δηλαδή με απλά λόγια και να περιγράφει με σαφήνεια το τι θέλεις να πετύχεις. Συγκεκριμένος στόχος είναι αυτός που απαντάει στα “τι”, “γιατί” και “με ποιον τρόπο ή πώς”.
Παράδειγμα: Ας πούμε ότι θέτεις τον εξής στόχο: “Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να είμαι 60 κιλά, ώστε να μπορώ να βγω στην παραλία και να αισθάνομαι άνετα”.
Σε αυτό το παράδειγμα το
- “τι” είναι το “να βγω στην παραλία”,
- “πώς” είναι το “να είμαι 60 κιλά” και
- “γιατί” είναι το “να αισθάνομαι άνετα”
Το “γιατί” σού προτείνω να είναι μια λίστα με όλα όσα θα κερδίσεις με την επίτευξη του στόχου σου, γιατί αυτά είναι που θα σου δώσουν την ενέργεια για να συνεχίσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν σκεφτείς το “γιατί”, η σκέψη και μόνο θα σε βοηθήσει να σηκωθείς και να συνεχίσεις την πορεία του στόχου σου – τη δράση σου.
Measurable – Μετρήσιμος:
Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι, ώστε να μπορείς να ξέρεις πότε θα φτάσεις τον καθέναν. Μετρήσιμος γίνεται ένας στόχος όταν εμπεριέχει αριθμούς, και κυρίως αυτόν τον ένα αριθμό που θα σε φτάσει εκεί που θέλεις. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις και την ακρίβεια του να είναι συγκεκριμένος.
Στο παραπάνω παράδειγμα στόχου, το μετρήσιμο μέρος είναι το “να είμαι 60 κιλά”.
Action – Δράση:
Ένας στόχος μετράει αποτελέσματα, όχι τις δράσεις. Το αποτέλεσμα στο παραπάνω παράδειγμα είναι το “να είμαι 60 κιλά”. Το τι χρειάζεται να κάνεις για να το πετύχεις είναι η δράση σου. Αυτή η δράση είναι προσωπική στον καθένα και ανάλογη με το τι είναι ρεαλιστικό (εφικτό) για τον ίδιο. Για άλλους είναι η εντατική γυμναστική, για άλλους η αυστηρή διατροφή, για άλλους συνδυασμός πολλών. Ένας διατροφολόγος είναι σε θέση να προσφέρει μετρήσιμα στοιχεία, όπως βάρος, ποσοστό λίπους, μυϊκή μάζα, σκελετικοί μύες, οστική μάζα και πολλά άλλα. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύτιμα για τη δράση μας και αυτά που θα βοηθήσουν τον καθένα μας να κάνει τη σωστή, αποτελεσματική και όσο πιο ανώδυνη δράση γίνεται. Αν σκοπεύεις να χάσεις βάρος και απλά ακολουθείς κάτι που έχεις ακούσει ή διαβάσει, τότε σίγουρα δεν θα είναι εύκολη η δράση σου. Ένας διατροφολόγος θα σε βοηθήσει να φτιάξεις τα κατάλληλα βήματα για να κάνεις αυτό το κομμάτι απολαυστικό.
Realistic – Εφικτός:
Εδώ χρειάζεται να σκεφτείς αν αυτό που θέλεις και ονειρεύεσαι είναι ρεαλιστικό ή όχι. Έχεις αυτά που χρειάζονται για να φτάσεις το στόχο σου; Ποιος σου ετοιμάζει καθημερινά το φαγητό σου; Είναι σε θέση να φτιάχνει διαφορετικά γεύματα που να σε υποστηρίζουν σε αυτό που ξεκινάς; Αν δεν έχεις τα παραπάνω, είσαι σε θέση να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις τα πάντα σε σένα και στους γύρω σου; Οι αξίες που έχεις ως άνθρωπος, όπως για παράδειγμα αυτή της οικογένειας ή της παρέας ή της υγείας, σε βοηθούν να φτάσεις στο στόχο σου ή θα σου είναι εμπόδιο; Για παράδειγμα, αν κάποιος που θέλει να χάσει βάρος, έχει το χρόνο να κάνει γυμναστική ή να μαγειρεύει τα γεύματά του, αλλά δεν μπορεί να μη βρίσκεται στα απογεύματα πίτσας, ή τις βραδινές εξόδους με τους φίλους, χρειάζεται να αναθεωρήσει το σύστημα αξιών του, πριν του γίνει μεγάλο εμπόδιο και τα παρατήσει.
Time-bound – Χρονικό πλαίσιο:
Όλοι οι στόχοι χρειάζεται να μπαίνουν σε χρονικό πλαίσιο. Στο παράδειγμά μας είναι το “μέχρι τον Ιούνιο του 2017”. Αν αυτό δεν υπάρχει, ο στόχος είναι απλά μια επιθυμία, γιατί οι πιθανότητες είναι ποτέ να μην μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε σχετική δράση. Πόσες φορές μέχρι τώρα έχεις πει ότι θα ήθελες να χάσεις κιλά και δεν το έκανες; Το πιο πιθανό είναι επειδή δεν όρισες το χρονικό πλαίσιο…
«Ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία», λέει ο Harvey Mackay, συγγραφέας βιβλίων αυτοβοήθειας.
Είναι υπέροχο να κάνουμε όνειρα, αλλά ακόμα πιο όμορφο να τα βλέπουμε να γίνονται πραγματικότητα και να τα μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε! Μοιράσου αυτό το άρθρο με αυτούς που αγαπάς ή με αυτούς που ξέρεις ότι χρειάζεται να βάλουν ξεκάθαρους στόχους στη ζωή τους.