“Ότι κι αν προτιμάς, ότι κι αν επιλέγεις, να θυμάσαι: «Με τη γεύση επιλέγεις, αλλά με τη μυρωδιά επιλέγεσαι».”… Πήγα στην παρουσίαση του βιβλίου της Dr Μαρίας Λεβέντη πριν από λίγες μέρες και αυτή η πρόταση μου έμεινε στο μυαλό. Ομολογώ ότι η παρουσίαση με εντυπωσίασε και με ώθησε να ξεκινήσω να διαβάζω το βιβλίο. Το ξεκίνησα διστακτικά και με κριτική διάθεση, θα έλεγα. Κατέληξα, όμως να μην μπορώ να το αφήσω από τα χέρια μου! Διάβασα τα τελευταία κεφάλαια στο αεροπλάνο, στην πτήση της επιστροφής μου στην Αθήνα από το Μιλάνο. Το φαγητό είχε σερβιριστεί στην πτήση και πρέπει να είναι από τις ελάχιστες φορές που πραγματικά επέτρεψα στον εαυτό μου να γευτεί την κάθε μπουκιά του ειδικού γεύματος με ψάρι, ενός γνωστού σεφ, που ήταν μπροστά μου. Το αστείο ήταν ότι το γλυκό του μενού ήταν bitter σοκολάτα με μια φέτα πορτοκαλιού, το αγαπημένο της ηρωίδας του βιβλίου!
Ομολογώ, δεν τα έχω καλά με τις γεύσεις, ούτε με τις μυρωδιές. Είναι από τις αισθήσεις που θεωρούσα δευτερεύουσες, πληροφορίες που προσπερνούσα, θα έλεγα. Για αρκετό καιρό άλλωστε, χρόνια πριν, θεωρούσα την ώρα του φαγητού «χάσιμο χρόνου». Χαμένος χρόνος από σημαντικά πράγματα, όπως τη δουλειά και την καθημερινότητα. Ευτυχώς, κάποια στιγμή αναθεώρησα την άποψή μου αυτή για το φαγητό, χωρίς όμως να δώσω πραγματική αξία στη γεύση και την οσμή. Παρόλα αυτά, θαυμάζω το φίλο μου τον Σπύρο που έχει αναπτύξει τόσο αυτές τις αισθήσεις του και μπορεί να ξεχωρίσει και να αξιολογήσει τις διάφορες ποικιλίες κρασιών, τα συστατικά τους και τόσα άλλα. Του πήρε καιρό να αναπτύξει την ικανότητά του στην οινογνωσία, αλλά από τότε που ξεκίνησε, όλες του οι επιλογές στα ποτά και στο φαγητό έχουν αποδειχθεί να είναι εξαιρετικά ποιοτικές, χωρίς να είναι απαραίτητα ακριβές. Είπα πολλές φορές στον εαυτό μου ότι θα ήθελα να κι εγώ να καλλιεργήσω αυτό το ταλέντο μαζί με τον Σπύρο, αλλά ξέρω καλά ότι το «θα ήθελα» και το «θα το κάνω» απέχουν δραματικά πολύ.
Το βιβλίο ξεκίνησε με τον τρόπο που ένα καλό μυθιστόρημα οφείλει να κάνει: δημιουργεί αμέσως δράση. Όπως τα πολύ καλά βιβλία μυστηρίου σε ταξιδεύουν σε μέρη για τα οποία μπαίνεις στη διαδικασία να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες και να τα ανακαλύψεις καθώς τα διαβάζεις, έτσι και εδώ σου κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις ιστορίες και τις ιδιαιτερότητες στη γεύση που σου αφήνει το κάθε ποτό σε κάθε κεφάλαιο. Το εξαιρετικό με το βιβλίο είναι ότι έμεινε στο μυαλό μου, το σκέφτηκα όταν μύρισα το πρωί το πανέμορφο άρωμα από το φούλι που έχουμε στο μπαλκόνι, το σκέφτηκα καθώς έπινα καφέ και κάπνισα ένα πουράκι με γεύση κονιάκ το πρωί, καθώς έτρωγα γεμιστά το μεσημέρι και όσο σκεφτόμουν με ποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου ταιριάζω περισσότερο. Ο κάθε χαρακτήρας, άλλωστε, βασίζεται στα αρχέτυπα του Carl Yung και καθένας λειτουργεί με βάση τα κίνητρα, τις αξίες και τις προσωπικότητές του. Εντυπωσιακό το πώς η μυρωδιά και οι γεύσεις του κάθε χαρακτήρα αναδύονται και στην προσωπικότητά του! Κατάλαβα απόλυτα πώς το «Με τη γεύση επιλέγεις, αλλά με τη μυρωδιά επιλέγεσαι» έχει εφαρμογή στην πράξη.
Μεταξύ μας, τα βήματα για να φτάσεις την 8άστερη ηδονή είναι τέλειο tip και δοσμένο με μοναδικό τρόπο-;)
Αφού πάρεις το βιβλίο σου πήγαινε σε μια από τις παρουσιάσεις του «Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας» για να δεις από κοντά τη Dr. Μαρία Λεβέντη. Θα σου δώσει πληροφορίες για το βιβλίο, το πώς το έγραψε, τι λένε οι χαρακτήρες για την ίδια και πολλά άλλα. Ο θεατρικός τρόπος που κάνει τις παρουσιάσεις της είναι μοναδική εμπειρία και θα σε βοηθήσει πολύ να δεις, να γευτείς και να μυρίσεις πολλά περισσότερα από αυτό το βιβλίο.
Πάρε μια ιδέα από αυτό το ρεπορτάζ στο βίντεο.
Τίτλος βιβλίου: ΣΑΝ ΚΟΝΙΑΚ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ
Συγγραφέας: Μαρία Λεβέντη
Εκδοτικός Οίκος: FLORAL BOOKS
ISBN: 978-618-85252-7-6
Μέρα Κυκλοφορίας: 16 Μαϊ 2022
Σελίδες: 336
Είδος Βιβλίου: Πεζογραφία